Dit artikel is met name bedoeld voor Veteranen die gaan starten met de procedure om zijn of haar schade te regelen. Wat hier is opgeschreven is op basis van de ervaringen van collegae die jou zijn voorgegaan en behelst daadwerkelijk een waarschuwing.

Er is door verschillende partijen (ombudsman, IGK, vakbonden, et cetera), al jaren, aangegeven dat Veteranen de schade afhandeling zwaar vinden. De mailtjes zijn onpersoonlijk en uit niets blijkt dat de veteraan gezien wordt, en al helemaal niet door de kant van defensie. Erkenning en waardering wordt nauwelijks ervaren.

Kennismaking: De gedachte

Een aantal jaar geleden heeft defensie bedacht dat een kennismaking gesprek de uitkomst zou bieden. De Veteraan en de advocaat van Defensie (of de Landsadvocaat) spreken af bij de Veteraan thuis. De Veteraan hoeft dus niet te reizen (hoewel dat ook een optie is), de Defensie advocaat ziet de mens (de Veteraan) en hetzelfde geldt voor de Veteraan. Hij ziet degene die vanaf dat moment de mailtjes gaat sturen. In eerste aanleg lijkt dit enorm waardevol. De menselijke maat wordt hiermee bediend. Toch?

Kennismaking: De praktijk

In de praktijk blijkt het echter totaal niet zo te werken.

De meeste van ons zullen kiezen om zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Deze “stelt” zich bij defensie. Dat betekent dat defensie weet dat deze belangenbehartiger namens jou gaat communiceren met degene die de afhandeling vanuit defensie uitvoert. Eigenlijk is er nog nauwelijks informatie aangeleverd die nodig is voor de schadeafhandeling en dan wordt het gesprek bij de Veteraan thuis ingepland.

Dus de koffie staat klaar, de oksels klossen en na een voorstelronde wordt belangstellend gevraagd naar “jouw” verhaal. En we weten allemaal, of we zeggen niets, of we lopen leeg. Dat laatste is meestal het geval, want er wordt gericht gevraagd. Daarbij wordt druk meegeschreven. Ik begrijp zelfs dat er tegenwoordig soms zelfs een vragenlijst vooraf gestuurd wordt om het verhaal helder te krijgen. En in zoverre werkt dit kennismakingsgesprek. De advocaat (of advocaten) van Defensiezijde reageren tijdens deze gesprekken empathisch en begripvol.

Geniet daar maar van, want na dit gesprek start de onderhandeling. Juridische en zakelijke taal. En jouw advocaat deelt netjes de mails rond de onderhandeling, omdat ze dat nou eenmaal moeten. Empathie en begrip zijn nergens meer te bekennen en als ze er al in woorden zijn, dan betekenen ze niets voor de welwillendheid om jouw richting in te buigen bij uitgangspunten.

Een paar mooie voorbeelden:

  • De door jou voorgestelde carrière is voor de Defensie advocaat per definitie nooit mogelijk geweest. Concrete aanwijzingen dat je dat had gehaald ontbreken bijvoorbeeld. Het gaat om de fictieve carrière dus die kan per definitie nooit concreet gemaakt worden, maar dat schijnt niet belangrijk te zijn.
  • Huishoudelijke hulp wordt begroot op basis van een vage tabel. Meestal stelt jou advocaat 3 of 4 uur voor. Dat moet altijd naar beneden.
  • Vergoeding voor onderhoud tuin en huis wordt altijd geminimaliseerd.

En dan komen we tot de kern.

Alles wat je hebt gezegd tijdens het kennismakingsgesprek wordt aangevoerd om die minimalisatie te kunnen rechtvaardigen.

Heb je aangegeven dat je bij stress graag even tuiniert of klust?

Heb je aangegeven dat je graag kookt? Of dat je niet tegen rommel kan en dan gaat opruimen?

Heb je aangegeven dat je bij de laatste werkgever aan het eind slechte beoordelingen kreeg omdat het al niet goed met je ging?

Alles wat je verteld hebt wordt gebruikt.

Wat is dan wel slim?

Dit is de lulligste tip die je hier op deze site gaat vinden:

Schade regelen is een zakelijk verhaal. Hou het zakelijk! Verwacht geen erkenning en waardering.

En nu de vriendelijke tips:

  • Zorg dat je mails en brieven nooit op vrijdag opent. Je kan dan niemand meer bereiken om even van je af te praten en dat betekent dat jij en jouw eventuele gezin in het weekend met de gebakken peren zitten.
  • Zorg dat je afspraken maakt met jouw Maatschappelijk Werker, Case Manager of Psych dat je, als de emotie oploopt je kan bellen om even leeg te lopen.
  • Wacht altijd minimaal drie dagen voor je een reactie stuurt als je merkt dat een mail of brief emotie heeft opgeroepen. Na drie dagen is die emotie er pas weer af en kan je zonder die emotie reageren.
  • Als er  vragen gesteld worden, vraag jezelf dan eerst af of je snapt waarom iemand het antwoord wil hebben. Als je dat niet snapt op dat moment, vraag dan waarom iemand dat nodig heeft. (En vraag advies als je aan die uitleg twijfelt.)

Vergeet nooit dat bij het regelen van schade degene die aan de kant van defensie de zaak afhandelt dit doet als werk. Die zit niet in allerlei emoties. Er is een simpele opdracht: Handel namens defensie de schade met deze Veteraan.

En bedenk dan waar zijn of haar beoordelingsgesprek aan het eind van het jaar over zal gaan.

Over het aantal schadeafhandelingen die hij of zij heeft afgehandeld?

Over de tevredenheid van de tegenpartij van Defensie?

Over de hoogte van de schade die is uitgekeerd?

Welke is het meest logisch? Welke vind onze Minister van Defensie het belangrijkst?

De grootste tip:

Bedank vriendelijk voor het kennismakingsgesprek. Biedt desnoods aan dat als de advocaat van Defensie persoonlijk kennis wil maken, dat je na de uitbetaling best een biertje wil drinken of een koffie om dan een innige band aan te gaan. Maar eerst moeten er zaken gedaan worden. Jouw schade moet geregeld worden op een manier waarop jij jezelf goed gecompenseerd voelt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *